Feeds:
Posts
Comments

Posts Tagged ‘naturalistic playgrounds’

cover - WSDCC playground

Kids from impoverished sections of my city don’t often get to play in natural settings, since they typically live in apartment houses and buildings with little to no yard space. That has recently changed for some lucky preschoolers at the Webster Square Day Care Center here in Worcester, Massachusetts.

The center, which operates out of the lower level of a church, wanted to update their playground, which then consisted of scattered equipment within a sand surface. Originally their goal was to simply change the surfacing to a safer material that would be acceptable under current state requirements for day care centers. However, I convinced them to take the renovation a step further and add some nature-based features for a more enriching play experience.

My firm developed plans for this playground, and the day care center received several grants which funded the improvements over a period of a couple years. Since the budget was fairly limited, we retained the existing play equipment, keeping the larger pieces in their pre-existing locations and moving the smaller items. Plants, rocks, stepping stones, logs, water and sand play tables, musical chimes, and a vegetable garden were added to the space.

Although the playground is used exclusively by the day care center during the weekdays, it is open in the evenings and on weekends for use by neighborhood children. The kids get a lot of enjoyment out of this space, and I’m told that the natural features are particularly popular. A few “before” and “after” photos are included below to illustrate the improvements.

1 - before - west end A
BEFORE:  A couple of play panels, sand surfacing, weeds, and an ugly fence (owned by the neighbors) were all that existed on the west side of the playground. The wooded area behind the play area is on adjacent property.

 

2 - after - west end A
AFTER: Relocated play house, plants (including shrubs which will grow to hide the fence), stepping logs, & chimes. The drums are portable, stored in a nearby shed.

 


 

3 - before - west end B
BEFORE: West end of the playground

 

4 - after - west end B
AFTER:  Lots of enjoyment from a few simple features

 


 

5 - before - east end
BEFORE: East end of the playground

 

6 - after - east end
AFTER:  Rocks and plants create a space for imaginative play.

 


 

7 - before - central area
BEFORE:  Central section of playground

 

8 - after - central area
AFTER:  Existing play equipment was retained, engineered wood fiber safety surfacing was installed, and a sand table was added. An at-grade sand play area is situated behind the table.

 


 

9 - before - garden area
BEFORE:  Unused, weedy area west of the existing shed

 

10 - after - garden area
AFTER:  A raised vegetable garden for the children to learn about growing food
 
Photos by Alice Webb and the Webster Square Day Care Center staff

Read Full Post »